Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Linkek
 
A bollywood-i táncról

 

 

Néhány szó a bollywood-i táncról: Bombay-ban, a hollywoodi mintára gyártott musicalszerű filmek elnevezése. Ezek a filmek kerülik az erőszakot és a közvetlen testiséget, helyettük az emberi érzelmek széles skáláját felvonultatva közvetítenek hagyományos értékeket (pl. a hűség, a barátság, a szerelem) A Bollywood tánc stílus az e filmekben látható fergeteges, dinamikus, vidám táncok keveréke. Ezek a betétek gyakran függetlenek a cselekménytől, öncélú részként szerepelnek. Fő jellemzőjük a klasszikus és népi motívumok keverése a nyugati műfajokkal Évezredes tánc-alap (templom táncok) és mai modern mozdulatok érdekes fúziója. A koreográfiáit a filmstúdiókban dolgozzák ki.

 

Internet

 

 

Az indiai klasszikus táncokról: jelenleg Indiában 7 klasszikus táncstílust különböztetnek meg. Ezek a Bharatanátjam, a Kathakali, az Odisszi, a Kathak, a Manipuri, a Kucsipudi és a Móhiní Áttam. Az órák során a klasszikus táncok közül a Bharatanátjammal, a Kathakkal és az Odisszival, a folk stílusok közül a bhangrával és a rádzsasztáni tánccal ismerkedünk meg közelebbről.

 

Bharatanátjam: nemcsak Indiában, hanem a világon is az egyik legősibb, és a történelem során legjobban nyomon követhető stílus. Tükörfordításban annyit tesz, mint indiai tánc. Ha a mozaikszót kibontjuk az érzelem, a dallam, és a ritmushármas egységét kapjuk meg.

Szakrális művészet: eredetileg templomokban táncolták. A táncosnő (dévadászi) a templomban élt és tevékenyen részt vett annak mindennapi életében, szertartásaiban, ünnepeiben. Táncolt és énekelt az istenszobor előtt.

A tánc technikája két részből tevődik össze: tiszta táncból és abhinajából. A tiszta tánc bonyolult lépéskombinációkra, virtuóz ritmusképleteket követő lábtechnikára épül. A lépéseket a szem, fej, kar, kézfej és láb mozgatásának koordinációja hozza létre. Az abhinaja egy szinte bármi elmesélésére alkalmas mozgásrendszer: jelentéssel bíró kézjelekre, arcjátékra és a színészi játék egyéb elemeire épül.


Somi Panni

 

 

Kathak: Észak-India legismertebb és legnépszerűbb klasszikus tánca. A szanszkrit katha szó jelentése: mesélni. Alapvetően történetmesélő tánc, amelyben nagyon fontos szerepet kap a ritmusszekcióval felelgető, virtuóz lábmunka, valamint a művészi tánc-forgás, melyek az emberi érzelmeket igyekeznek táncban kifejezni.

A ma ismert stílus a középkori muszlim udvarok szórakoztató női táncaiból alakult ki, mozgásrendszere részben perzsa eredetű. A brit időkben szórakoztató műfajként férfiak és nők is előadták; sok korabeli rajz örökítette meg ezeket az előadásokat.

 

Internet

 

 

Odisszi: A 7 kialakult indiai táncstílus közül az odissi táncnak több mint ezer éves múltja van és az utóbbi 500 évben éli fénykorát. Orissa tartományból származik, ahol a templomokban adták elő, a szertartás része volt. Ahogyan egy füstölőt, vagy egy szál virágot ajánlanak fel Istennek, úgy ajánlották és ajánlják fel még ma is a táncot, mint a lélek legszebb kifejezési formáját. Ma már a templomokon kívül is látható ez a különleges tánc stílus, ami a test három ívben való hajlításától líraivá, kecsessé, nagyon esztétikussá válik. Ezt a hajlítást tribangha-nak hívják, és ettől különbözik a másik hat tánc stílustól.

Az odisszi táncok tartalma a védikus vallás történeteihez kötődik. Kedvelt téma Krishna és Rádha szerelmének történetei, a Gíta Govinda, a Rámájana, a Mahábhárata, a Bhagavad Gita történetei.

 

Internet

 

 

Miért érdemes elkezdeni táncolni:

-harmóniába hozza a testet és a szellemet

-javítja a testtartást és a ’testtudatot’

-megerősíti az izmokat

-megtanít szavak nélkül kommunikálni

-kiszakít a hétköznapok monotonitásából

-kiemeli a nőiességet

-bekerülhetsz egy jó csapatba :)

 

 

Hogyan épül fel egy óra:

 

Bemelegítés: alapos átmozgatás, erősítés, nyújtás

Rövid pihenő: történeti háttér

Technika: mudrák (kézjelek), az indiai zene világa, jellegzetes mozdulatok a különböző stílusokban (kar, láb, fej), klasszikus balett, hastánc mozdulatok, showtánc elemek

 

Koreográfia tanulása. Óra végén lazítás.

 

Levezetés: lazítás, relaxálás

 

 

Mit hozz az órákra:

-kényelmes váltó öltözetet

-zoknit, gyakorló balettcipőt (technika és koreográfia alatt mezítláb táncolunk)

-vizesüveget

-jókedvet és lelkesedést :)

 

 

 

Szegedi Anita

Aziza Art Mozgásműhely: -orientálistánc oktatók (A felnőttképzéshez szükséges hatósági engedéllyel: 01-0014-07 és FAT akkreditációval: PL 2597 rendelkezik. Kompetenciák: orientális folklór és show-hastánc-oktató.)

-bollywood-tánc oktató (radzsasztáni, templomi és bollywood alapok)

 

 

 
Egyéb
 
Aktuális

Indul az új tanév!

 

Sok szeretettel várlak Kecskeméten a Grapevine Tánciskolában és Budapesten a Rejtett Kincsben a hastánc, bollywood tánc és jóga órákon.

 

 

 
Naptár
2018. Október
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték &#8211; Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel f&#251;szerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!